Haber

Merkez Bankasına Göre Enflasyondaki Yükselişin Nedeni: Vergi ve Maaş Artışları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı enflasyonunda vergi uygulanan-yönetilen kalemlerdeki fiyat artışlarının yanı sıra Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve ücret artışlarının etkili olduğunu bildirdi.

TCMB enflasyon verilerine ilişkin raporunu da yayımladı: “Temmuz enflasyonunda vergi, yönetilen-yönetilen kalemlerdeki fiyat artışları, TL’deki değer kaybı ve ücret artışları etkili oldu.”

TCMB, ‘Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri’ raporunu yayınladı.

Raporda, Temmuz ayında tüketici fiyatlarının tarihi Temmuz trendine göre yüzde 9,49 arttığı ve yıllık enflasyonun 9,62 puan artarak yüzde 47,83 olduğu hatırlatıldı. TL’nin değer kaybetmesi ve ücretlerdeki artış etkili oldu.’ söylendi.

Raporda, “bu dönemde tüm ana gruplarda yıllık enflasyonun arttığı” belirtilirken, enflasyondaki artışın nedenlerine şu şekilde değinildi.

Aylık bazda incelendiğinde, başta elektrik olmak üzere alt kümelerde yüksek artışların kaydedildiği belirtilirken, “Enerji grubu fiyatlarındaki artışta, 2011 yılı itibarıyla artan akaryakıt kalemindeki artıştan kaynaklandığı vurgulandı. vergi ayarlamaları ile döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarındaki gelişmeler.”

Gıda fiyatlarında “mevsim ortalamasının aksine” artan yaş meyve sebze kümelenmesinin öncülüğünde bir önceki aya göre önemli artış dikkat çekti.

Kira artışlarının da yüzde 7,67 ile bu dönemde daha güçlü olduğu ve yıllık enflasyonun yüzde 81,69’a ulaştığı görüldü.

TL’deki değer kaybına dikkat çekilirken, “fiyat artışının güçlenerek devam ettiği dayanıklı tüketim malları alt grubunda fiyatların” talep artışının yanı sıra vergi ve fiyat nedeniyle yüzde 12,49 arttığı vurgulandı. artışlar.

Başta otomobil olmak üzere tüm alt kalemlerde fiyat artışları güçlendi (yüzde 16,16).

Euro kurundaki güncelleme ile ilaç fiyatları yükseldi.

Giyim ve ayakkabı kümelenmesinde mevsimsel ortalamaların aksine fiyatlar yüzde 2,98 artmış, yıllık enflasyon yüzde 21,51’e yükselmiştir.

Akaryakıt fiyatlarındaki artışta ağırlıklı olarak sabit ÖTV fiyatındaki güncelleme, son dönemde Türk Lirası görünümü ve uluslararası petrol fiyatlarındaki artış etkili olmuştur.

Minimum fiyat artışıyla birlikte Türk lirasındaki değer kaybı, maliyet baskılarının önemli ölçüde güçlenmesine neden oldu.

habersogutlu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu